Home De wereld zien is haar veranderen

De wereld zien is haar veranderen

Door Nicholas Fearn op 10 december 2012

01-2002 Filosofie magazine Lees het magazine
De rationalist meent dat de wereld met alleen de rede te doorgronden is, de empirist zegt dat alle kennis gefundeerd is op ervaring. Volgens Kant (1724-1804) zitten ze er allebei naast. Feit blijft, zegt hij, dat we objecten door onze zintuigen kunnen waarnemen, maar we vergissen ons als we denken dat onze oren en ogen ze weergeven zoals ze werkelijk zijn.
Hifi-fanaten kunnen verschillen in de helderheid van muziekopnamen onderscheiden die een ander niet opvallen. Ze besteden veel tijd en geld aan het kopen van versterkers en luidsprekers die een geluid voortbrengen dat zo trouw mogelijk is aan de oorspronkelijke opname. Maar zelfs het meest geavanceerde hifi-systeem is niet perfect. Ergens in het proces tussen opnemen en weer afspelen sluipen onzuiverheden die het bestaan van een volgende generatie hifiproducenten rechtvaardigen. Toch zou de geluidstechnologie ooit zo verfijnd kunnen zijn, dat de enige beperkingen voor een enthousiaste luisteraar niet die van de geluidsinstallatie zijn, maar die van zijn eigen oor.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.