Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Wijsgerig Perspectief nr. 2/2021

De terugkeer van het subject

Arjen Kleinherenbrink

Herwaardering van objecten betekent ook de herwaardering van subjecten, stelt Arjen Kleinherenbrink. Want de menselijke vermogens vormen zich altijd in relatie tot de objecten in de wereld om ons heen.

De invloedrijkste variant van het speculatief realisme is de objectontologie (object-oriented ontology). Haar bekendste voorvechters zijn de Amerikanen Graham Harman, Levi Bryant en Timothy Morton. In Europa zijn de filosofieën van Tristan Garcia, Maurizio Ferraris en Markus Gabriel nauw aan deze stroming verwant. De objectontologie bestrijdt dat filosofie slechts kan gaan over hoe de wereld verschijnt door de filtering van culturele achtergronden, machtsrelaties, taaluitingen en politieke ideologie. Ze betoogt dat het denken ook grip kan krijgen op wat de wereld is. Ze biedt daarmee een filosofisch perspectief op de immense diversiteit aan materiële, organische, mentale en sociale objecten in de realiteit (Harman 2018).

Interessant genoeg impliceert deze herstelde aandacht voor objecten ook een herwaardering van het subject, van de mens als denkend en voelend wezen dat zich tussen objecten staande moet houden. Wat deze herwaardering inhoudt, wil ik laten zien door de objectontologie te contrasteren met hoe er vanuit de recente Franse filosofie in grote lijnen over het subject is gedacht.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden