Home De taal als po(i)etische kracht

De taal als po(i)etische kracht

Door Paul van Tongeren en Taco Schreij op 27 november 2015

Cover van 04-2015
04-2015 Wijsgerig Perspectief Lees het magazine

De overeenkomst tussen Fernando Pessoa en Friedrich Nietzsche: voor beiden openbaart de werkelijkheid zich alleen vanuit de veelheid van perspectieven op die werkelijkheid. Oswaldo Giacoia Junior slaat een brug tussen het oeuvre van Nietzsche en het poëtisch universum van Fernando Pessoa.

Ik heb het altijd verworpen dat men mij zou begrijpen. Begrepen-worden is jezelf prostitueren. Ik heb liever dat men mij serieus neemt als wat ik niet ben, en op een nette en natuurlijke manier als mens niet kent.
Bernardo Soares (2005: 149)
 
Theatrale personages
In zijn voortreffelijke essay Noch einmal Ariadne beschrijft Jörg Salaquarda een manier om de zogenaamde ‘waanzinsbriefjes’ van Friedrich Nietzsche op hermeneutische wijze te benaderen, zonder daarbij het wezenlijke verband tussen leven en werk en tussen filosofie en psychologie uit het oog te verliezen. Met de vele al te gemakzuchtige, psychologiserende analyses in het achterhoofd, aan de hand waarvan avontuurlijke pogingen worden ondernomen diepgravende psychoanalyses van Nietzsche te maken, reconstrueert Salaquarda met grote volharding het geleidelijke en onomkeerbare proces van het uiteenvallen van de subjectieve identiteit van Friedrich Nietzsche als empirisch individu. Zo lukt het hem om nauwgezet de van alle werkelijkheid en betekenis losgeraakte draden van de personages uit de waanzin te verbinden met de mensen, ontmoetingen en gebeurtenissen die cruciaal zijn geweest voor het voeden van Nietzsches heldere denken.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.