Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 6/2021 [favorite_button]

‘De mens lijdt onder haar verlangens’

Hannah Achterbosch

Willemiek Kluijfhout is filmregisseur. Onlangs ging haar documentaire The Taste of Desire in wereldpremière. Hierin onderzoekt ze de menselijke verlangens aan de hand van de oester.

Beeld Martin Dijkstra

Wat kan ik weten?

‘Door naar een oester te kijken kom je veel te weten over de mens. Of je er nou veel van houdt of het heel vies vindt, het eten van de oester laat niemand onberoerd. De psychoanalyticus Nigel Moore verklaart dat door te stellen dat het eten van een oester zowel afschuw als een positieve spanning oproept – je eet tenslotte een levend wezen. Chef-kok Olivier Roellinger is van mening dat de oester ons verbindt met ons verre verleden, omdat ze sinds de prehistorie niet van smaak is veranderd. Op de oester projecteren we zo allerlei menselijke beelden en verlangens. Dat zegt meer over ons dan over die oester.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden