Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Wijsgerig Perspectief nr. 1/2017

De kikker die uit het natuurgebied springt

Erno Eskens

‘De weg naar de invoering van nieuwe dierenrechten lijkt lang’, schrijft Erno Eskens. Het beschermen van natuurgebieden is daarom wellicht een goed alternatief. Bescherm een bijzonder ecosysteem, en daarmee direct de dieren die daarin leven. Maar wat te doen met de kikker die uit het natuurgebied springt? 

De eerste dierenbeschermers probeerden vanaf ongeveer 1800 de bescherming van dieren wettelijk te regelen. Bescherming is hier gebaseerd op hoe mensen denken dat dieren behandeld moeten worden. De Brit Henry Salt is de eerste schrijver die in 1892 vraagtekens plaatst bij die ‘humane’ behandeling van dieren, omdat menselijke belangen hierin altijd doorslaggevend zijn. Niet de menselijke fatsoensnormen moeten centraal staan, stelt hij, maar de belangen en verlangens van de dieren zelf. Om die belangen en verlangens veilig te stellen, pleit hij voor het toekennen van wettelijke rechten aan dieren.

Het werk van Salt raakte in de vergetelheid, totdat de Australische filosoof Peter Singer in 1975 Animal Liberation publiceert. De manier waarop dieren in de grootschalige vee-industrie worden behandeld, toont volgens hem het gelijk van Salt en het deficit van de humane zorgplicht. Juist omdat het humane belang hierin vooropstaat, leggen de belangen van de dieren het in de praktijk af tegen die van de mens. Dieren worden volgens Singer systematisch gediscrimineerd. In navolging van Richard Ryder spreekt hij van speciecism, ofwel ‘soortisme’, een vorm van discriminatie die hij vergelijkt met racisme en seksisme.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden