Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 11/2021

De filosoof met het vreemde hart

Femke van Hout

Elke ontmoeting met de ander is een ontmoeting met het vreemde, stelde Jean-Luc Nancy. En na zijn harttransplantatie voelde hij nog sterker dat wij voor onszelf ook altijd een vreemdeling zijn.

Beeld Hajo de Reijger

Twee jaar geleden vroeg een collega hem tijdens de conferentie ‘Thinking with Jean-Luc Nancy’ hoe we de toekomst kunnen sturen. ‘Dat weet ik niet,’ antwoordde Jean-Luc Nancy (1940-2021) met een twinkeling in zijn ogen. ‘Dat weet niemand. Kijk, ik kan zo de zaal uit lopen op weg naar een volgende lezing en – pats! – op de grond vallen. Dat valt niet te plannen.’

Dat het leven altijd onzeker zou blijven ervoer Nancy, die op 23 augustus 2021 overleed, aan den lijve. Begin jaren negentig onderging de Franse denker een harttransplantatie, waarna hij bleef worstelen met kanker en andere ziektes. In zijn veelzijdige filosofische oeuvre komt de onbeheersbaarheid van zowel het eigen lichaam als de wereld eromheen dan ook steeds weer naar voren. Zo schreef hij vorig jaar nog een boek over het coronavirus – dat, met een knipoog naar Nietzsches boek Menselijk al te menselijk, An All-Too-Human Virus heet. Hierin stelt hij dat het virus ons koppige geloof in vooruitgang uitdaagt door de breekbaarheid van de menselijke conditie te onthullen. Toch is dit geen reden voor wanhoop. Als we ons onzekere bestaan leren omarmen, kunnen we volgens Nancy juist voelen hoe zinvol het eigenlijk is, iets wat we vaak over het hoofd dreigen te zien.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden