Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 4/2021

De filosoof die woonde in een wijnvat

Geertje Dekkers

Aan beleefdheid en andere conventies deed Diogenes niet. Al choquerend haalde hij Grieken in de vierde eeuw voor Christus over om sober te leven. Zonder huis en andere ballast.

Beeld Hajo de Reijger

Leest u dit glossy magazine in een gemakkelijke stoel of op een comfortabele bank? Ligt er een voorraadje smakelijk eten in uw keuken? Slaapt u vannacht in een zacht, warm bed? En staan al die spullen in een huis?

Allemaal onnodige luxe, zou filosoof Diogenes hebben geoordeeld. Een goed mens leidt een sober leven, preekte hij, en heeft zo min mogelijk bezit. Daarom woonde hij zelf als bedelaar in een groot wijnvat, aan de rand van de Atheense agora.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden