Home Film De filosofische videotheek: Pollock
Film

De filosofische videotheek: Pollock

Door Jacques de Visscher op 17 november 2014

Cover van 01-2009
01-2009 Wijsgerig Perspectief Lees het magazine

Hoeveel toeval aanvaarden we in de kunst? Verwachten we absoluut geprogrammeerde kunst? Is beheerste vormgeving een basiscriterium om kunst ‘kunst’ te kunnen noemen? Moet kunst het product of het resultaat zijn van een nauwgezette stielvaardigheid?

We stellen ons deze vragen als we juist niet het standpunt van de kunstenaar, maar dat van de toeschouwer met een welbepaalde kunstopvatting innemen en als we bovendien de standpunten streng uiteenhouden. Nu zijn velen geneigd de kunstenaar, wiens werk ze waarderen, toch van nabij te leren kennen. Ze zoeken beeldhouwers of schilders op in hun atelier. Indien kunstenaars gestorven of onbereikbaar zijn, lezen ze hun biografieën, correspondenties en dagboeken. Ze willen ‘de mens achter het werk’ kennen. Ze willen weten wie hij is en hoe hij heeft gewerkt. Maar waarom zou je dat willen weten? En wat wil je dan uiteindelijk weten? Gaat het niet om het achterhalen van het ‘onkenbare’ of om het onthullen van iemands geheim? Gaat het daarbij niet om de geloofwaardigheid van de kunstenaar? Is hij een authentieke kunstenaar? Blijkt dat ook uit zijn persoonlijkheid en uit de manier waarop hij werkt? Begrijp je op die manier het kunstwerk als resultaat van het talent, van de vaardigheid en van die vermeende hoogst eigenaardige karaktertrekken van de kunstenaar?

Wie van de kunstenaar verwacht dat hij een vreemde vogel is, vindt daarvan een bevestiging in het filmische portret Pollock, dat Ed Harris van de Amerikaanse schilder Jackson Pollock (1912-1956) heeft gemaakt. Het is de uitbeelding van een man met een moeilijk karakter en een neurotische verhouding tot zijn vrouw en zijn omgeving.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.