Home De estafette: Schone waarheid

De estafette: Schone waarheid

Door F.A. Muller op 14 juni 2016

Cover van 02-2016
02-2016 Wijsgerig Perspectief Lees het magazine

Sinds Pierre Duhem uit zijn wetenschapshistorische analyse concludeerde dat een verzameling relevante empirische gegevens (waarnemingen en metingen) verenigbaar is met zeer verschillende theorieën, spreken we van de ‘Eerste Onderbepalings­ These’. Bovendien toetsen wetenschaps­ beoefenaren nooit een enkele bewering, maar altijd een verzameling beweringen, die gezamenlijk nodig zijn om tot een toetsbare empirische bewering te komen.
 
De zwaartekrachtswet van Newton is een bewering over de fysische werkelijkheid die krom staat van inhoud, maar empirisch leeg is. Enkel in combinatie met de bewegingswet van Newton en andere auxilia is daar een empirisch toetsbare bewering uit te destilleren. Bij empirische bevestiging is de hele mikmak bevestigd. Bij ontkrachting is er iets verkeerd met de mikmak. Welke bewering uit de mikmak de verkeerde is, vertelt de empirische ontkrachting ons niet. Dat mogen we zelf uitzoeken.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.