Home De estafette: ‘Neutrale’ systemen

De estafette: ‘Neutrale’ systemen

Door Willemine Willems op 09 maart 2018

Cover van 01-2018
01-2018 Wijsgerig Perspectief Lees het magazine

In een open brief uit 2015 waarschuwen Stephen Hawking, Elon Musk en 4.000 andere onderzoekers in de kunstmatige intelligentie voor de gevaren van auto­nome wapens: ‘Het is een kwestie van tijd totdat ze op zullen duiken op de zwarte markt, in de handen van terroristen, dictators die de inwoners van hun land onderdrukken en van krijgsheren die etnische zuiveringen plegen.’ Dit jaar kwamen Musk en Hawking in de publiciteit met een lijst van 23 principes: trans­parantie, menselijke waardigheid, veiligheid, verantwoordelijkheid, privacy, menselijke con­trole, algemeen welzijn etc. Want als ‘de voort­gaande ontwikkeling’ van kunstmatige intelli­gentie zich laat leiden door deze principes, dan zal ‘het fantastische mogelijkheden bieden om de komende decennia en eeuwen mensen te helpen zichzelf te verwezenlijken’.

Hawkings en Musks uitspraken vertegen­woordigen een visie op techniek waarbij mens en machine twee geïsoleerde krachten zijn, waarvan de tweede de wereld waarin de eerste leeft in hoge mate vormgeeft. Dit wordt ook wel ‘technologisch determinisme’ genoemd. De optimisten die onder deze noemer vallen, zien vooral de potentie van technologie om de mensheid verder te helpen. Het systeem zelf is neutraal. Rampen of problemen zijn het gevolg van misbruik. Zolang de ontwikkelaars zich aan de genoemde principes houden, blijft mis­bruik buiten de deur.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer