Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

WP nr. 1/2018

De estafette: ‘Neutrale’ systemen

Willemine Willems

In een open brief uit 2015 waarschuwen Stephen Hawking, Elon Musk en 4.000 andere onderzoekers in de kunstmatige intelligentie voor de gevaren van auto­nome wapens: ‘Het is een kwestie van tijd totdat ze op zullen duiken op de zwarte markt, in de handen van terroristen, dictators die de inwoners van hun land onderdrukken en van krijgsheren die etnische zuiveringen plegen.’ Dit jaar kwamen Musk en Hawking in de publiciteit met een lijst van 23 principes: trans­parantie, menselijke waardigheid, veiligheid, verantwoordelijkheid, privacy, menselijke con­trole, algemeen welzijn etc. Want als ‘de voort­gaande ontwikkeling’ van kunstmatige intelli­gentie zich laat leiden door deze principes, dan zal ‘het fantastische mogelijkheden bieden om de komende decennia en eeuwen mensen te helpen zichzelf te verwezenlijken’.

Hawkings en Musks uitspraken vertegen­woordigen een visie op techniek waarbij mens en machine twee geïsoleerde krachten zijn, waarvan de tweede de wereld waarin de eerste leeft in hoge mate vormgeeft. Dit wordt ook wel ‘technologisch determinisme’ genoemd. De optimisten die onder deze noemer vallen, zien vooral de potentie van technologie om de mensheid verder te helpen. Het systeem zelf is neutraal. Rampen of problemen zijn het gevolg van misbruik. Zolang de ontwikkelaars zich aan de genoemde principes houden, blijft mis­bruik buiten de deur.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden