Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Wijsgerig Perspectief nr. 4/2010

De correspondenten: Spaghettidemocratie

Oscar Ten Houten

Volgend jaar viert de Italiaanse staat zijn 150ste verjaardag. Het belooft een bo bastische farce te worden. Met veel vuurwerk en retoriek zal men proberen te verhullen dat Italië als eenheidsstaat mislukt is. Want behalve in uitzonderlijke gevallen, zoals onlangs het wk 2006, zijn er maar weinigen die zich werkelijk met Italië identificeren. Het idee van de staat als hoeder van het gemeengoed en vertegenwoordiger van de wil van het volk is de Italianen vreemd. De staat is de vijand, want de staat heft belasting, zo redeneert men.
Daarom wordt degene die de staat belazert door de belasting te ontduiken – zoals bijna iedereen doet die er de mogelijkheid toe heeft – niet moreel veroordeeld, maar integendeel, gevierd. Vandaar ook dat een boef als Silvio Berlusconi tot driemaal toe gekozen is tot leider. Hij vertegenwoordigt, in het groot, dat wat de kleine Italiaan zou willen zijn.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden