Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

WP nr. 2/2010

De correspondenten: L’arro seur arrosé

Marijn Kruk

Met de brede maatschappelijke discussie over Nationale Identiteit dacht president Sarkozy een onverbiddelijke stemmentrekker in te zetten. Maar het debat ontspoorde volledig. De filosoof vindt dat jammer. Volgens hem is het thema belangrijk genoeg.
Op het werkpaleis van de Franse premier is de voltallige regering begin februari bijeen voor een ‘seminar over de nationale identiteit’. De stemming is slecht. De minister van Landbouw spreekt zijn afkeuring uit over het debat dat aan het seminar voorafging en op tal van plaatsen in het land werd gevoerd. ‘Je hebt een debat georganiseerd over integratie, niet over de nationale identiteit,’ bijt hij de verantwoordelijke minister Eric Besson toe. De president schittert zelf door afwezigheid. Aanvankelijk was het de bedoeling dat Sarkozy het rapport met aanbevelingen in ontvangst zou nemen. Maar na de wending die het maatschappelijk debat de maanden ervoor genomen had en de stortvloed van kritiek die daar weer op volgde, leek het hem beter om zo ver mogelijk van de besmette Besson vandaan te blijven.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden