Home De correspondenten: Duitsland en data

De correspondenten: Duitsland en data

Door Albert Joosse op 12 december 2013

Cover van 03-2013
03-2013 Wijsgerig Perspectief Lees het magazine

Duitsers zijn over de onthullingen van Edward Snowden waarschijnlijk nog verontruster dan andere Europeanen. Dat heeft er in ieder geval mee te maken dat Duitsland het door de National Security Agency meest afgeluisterde land in Europa lijkt te zijn, volgens informatie die in handen is van Der Spiegel: 500 miljoen telefoongesprekken, e-mails en sms-berichten worden volgens het blad per maand in Duitsland afgetapt door de Amerikanen. Duitsland is voor de NSA een derdeklaspartner: weliswaar een bondgenoot, maar ook een aanvalsdoel. Geen wonder dat de Duitse minister van justitie zei dat deze situatie nog het meeste lijkt op vijandelijke praktijken tijdens de Koude Oorlog. De Duitse verontrusting over de aftapberichten heeft echter ook te maken met het grote gewicht dat in Duitsland wordt toegekend aan de bescherming van persoonsgegevens. Meer dan bijvoorbeeld in Nederland leveren diensten die persoonsgebonden gegevens opvragen uitgebreide informatie over wat zij met deze informatie zullen doen. In zo’n situatie verrast het niet dat met schrik gereageerd wordt op de ontvreemding van dergelijke informatie door een land als de Verenigde Staten, dat geen omvattende wetgeving over het gebruik en de bescherming van persoonsgegevens heeft, al helemaal niet waar het burgers van andere staten betreft. Die gevoeligheid voor de beschermde omgang met persoonsgegevens heeft duidelijk historische achtergronden. Waar afgeluisterd worden voor Nederlanders misschien vooral aan Bond-films doet denken, is de Duitse herinnering aan de praktijken van Stasi en Gestapo nog scherp. Al te bewust is men zich van het gevaar dat registratie tot repressie leidt.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer