Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Collegedag: Rebellen en Dwarsdenkers

Collegedag: Rebellen en Dwarsdenkers

Spinoza schokte de wereld met zijn revolutionaire ideeën over God. Nietzsche werd niet voor niets de filosoof met de hamer genoemd. Camus zette de opstand centraal in zijn werk. De boeiendste filosofen denken tegen de stroom in. Filosofie Magazine organiseerde op maandag 9 maart 2020 een collegedag over rebellen en dwarsdenkers vanuit de prachtige Zuiderkerk in Amsterdam.
 

Ger Groot – Overzicht van de belangrijkste rebelse filosofen

Ger Groot was bijzonder hoogleraar Filosofie en Literatuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen en doceerde wijsgerige antropologie en cultuurfilosofie aan de Erasmus Univerisiteit Rotterdam. Hij publiceert veelvuldig beschouwingen, boekbesprekingen en opiniestukken in dag- en weekbladen en culturele tijdschriften. Zijn meest recente boek is De geest uit de fles, hoe de moderne mens werd wie hij is (2017).

 

Henri Krop – Spinoza

Henri Krop is als universitair hoofddocent Geschiedenis van de Wijsbegeerte verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In 2002 verscheen van zijn hand een uitgebreid geannoteerde vertaling van Spinoza’s Ethica. In 2013 publiceerde hij het boek Spinoza: Een paradoxale icoon van Nederland.

 

Paul van Tongeren – Nietzsche

Paul van Tongeren (1950) is emeritus hoogleraar Wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit. Met zijn boek Leven is een kunst, won hij in 2013 de Socratesbeker voor het beste filosofieboek van het jaar. In dit boek probeert hij de ideeën van Nietzsche, de meest kritische denker van de laatste paar eeuwen, te verenigen met een deugdethische benadering.
 

Hans Achterhuis – Camus

Hans Achterhuis (1942) is emeritus hoogleraar Wijsbegeerte aan de Universiteit Twente en voormalig denker des vaderlands. Hij is bekend als publieke intellectueel die zich regelmatig mengt in maatschappelijke discussies. De nadruk in zijn werk ligt op de sociale filosofie, waarbij hij zich heeft gericht op thema’s als ontwikkelingshulp, welzijnswerk, schaarste en technologie. Zowel Met alle geweld (2008) als De utopie van de vrije markt (2010) werden onderscheiden met de Socratesbeker.

Datum: maandag 9 maart 2020
Tijd: 10.00 – 16.00 uur
Locatie: Zuiderkerk, Amsterdam
Contact: Heeft u vragen of specifieke dieetwensen? Neem dan contact op met de redactie van Filosofie Magazine via 
redactie@filosofie.nl of via 024-2404107.