Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Wijsgerig Perspectief nr. 3/2020

Collectief wonen: een politieke daad?

Louis Volont

Gemeenschappelijk wonen zet zich af tegen het kapitaal en het kerngezin. Stadssocioloog Louis Volont buigt zich over de vraag of nieuwe, alternatieve samenwoonvormen een politieke daad zijn.

Voor de hulpbronnen die ons dagelijks in leven houden – energie, voedsel, schone lucht – kennen we doorgaans de tweespalt tussen vrije markt en regulerende overheid: of we kopen ze aan, of ze worden ons gegeven. Het idee van de commons gaat voorbij deze tweedeling door hulpbronnen in collectiviteit te beheren. Deze gedachte der gemeenschappelijkheid doet vandaag haar intrede in vele sectoren van de deeleconomie: deelfietsen, community gardens en ruilbanken. Ook de politieke strijd om de stad als gemeengoed, zo toonde Occupy Wall Street, neemt toe in intensiteit. Met deze bijdrage belicht ik hoe ook het wonen in gemeenschappelijkheid kan plaatsvinden. In Zwitserland, bijvoorbeeld, cureren de Genossenschaften (wooncoöperaties) al meer dan 100 jaar een betaalbaar wonen in gedeeld eigendom. Eenzelfde ambitie doordringt het Duitse Miethäuser Syndikat: collectief wonen in onafhankelijkheid van de vastgoedmarkt. Tegelijkertijd streeft het Nederlandse VrijCoop naar gedeelde en betaalbare woonoppervlakte voor iedereen. Ik stel daarbij de vraag of een vervlechting van wonen en commons ook daadwerkelijk een politieke daad betekent.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden