Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 7/2004

Bye, bye, liberalisme

Marije de Vries

Sinds het einde van de Koude Oorlog zijn zelfs de meest geëngageerde mensen grotendeels om: het liberalisme lijkt de enige politieke optie voor de westerse wereld. Antonio Negri en Michael Hardt betogen echter dat het liberalisme, net als ieder ander ‘parasitair’ politiek systeem voor haar deed, spoedig ten onder zal gaan.

Dat de filosoof Slavoj Zizek de link met het communisme legt door het boek ‘het communistisch manifest van de eenentwintigste eeuw’ te noemen, is niet verwonderlijk. Empire zit boordevol marxistische retoriek; Rosa Luxemburg, het proletariaat, ‘een spook waart door Europa’ (in de variant: ‘een spook waart door de wereld en het is het spookbeeld van migratie’) en de economische theorieën van Karl Marx over de onomkeerbare ondergang van het kapitalisme: ze komen allemaal voorbij. Net als Marx beschrijft het duo bovendien de geschiedenis op ‘wetenschappelijke’ wijze, om vervolgens uit te komen bij een grote stelligheid: het kapitalisme zal ten onder gaan.
 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden