Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Wijsgerig Perspectief nr. 4/2020

Bevrijdend zelfverlies

Martine Berenpas

Jezelf verliezen, je volledig vormen naar de wensen van de ander, is niet iets om trots op te zijn. Tenminste, die opvatting vind je vaak terug in de stortvloed aan zelfhulpboeken die pleiten voor authenticiteit, jezelf terugvinden of ‘gewoon jezelf zijn’. Maar is jezelf verliezen niet ook iets positiefs, een verlossend gevoel misschien zelfs, omdat je dan eens niet bezig hoeft te zijn met jezelf.

Deze gedachte staat centraal in de mystieke filosofie: zelfverlies leidt tot bevrijding omdat het ons dichter tot God brengt. Verrassend genoeg vinden we dit ook terug in het werk van de fenomenologische denker Emmanuel Levinas (1906-1995). Dit is opmerkelijk, omdat Levinas uiterst kritisch is op het mystieke denken en zich distantieert van iedere vorm van eenwording tussen het goddelijke en de mens. Renée van Riessen, bijzonder hoogleraar Christelijke Filosofie in Leiden, was dan ook verbaasd toen ze ontdekte dat Levinas toch ruimte laat voor de mystieke ervaring

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden