Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 5/2019

Bert van den Bergh: ‘Depressie is een zwarte hond’

Marc van Dijk
Schrijver, journalist en kunstenaar

Depressie is een van grootste bedreigingen voor de volksgezondheid. Maar volgens filosoof en psycholoog Bert van den Bergh begrijpen we nog maar weinig van het fenomeen. Depressie is volgens hem geen stemmingsstoornis, maar een afstemmingsstoornis.


Illustraties: Jedi Noordegraaf

Onlangs werd de dochter van Bert van den Bergh zestien, en ze gaf een feestje – thema nineties. De psycholoog en filosoof verbaast zich over een tafereel dat zich daar afspeelde. ‘Het huis heeft een halfopen tussenetage. Een van de meiden ontdekte dat je vanaf die etage een mooie selfie kon maken, met de andere feestgangers op de benedenverdieping als achtergrond. Dat hebben meerdere meiden daarna nagedaan. Twee dagen later zag mijn dochter die selfies voorbijkomen op Instagram. Wat bleek? Niemand vermeldde haar feestje! Het ging uitsluitend om de zoveelste kans op een glorieus zelfportretje.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden