Home Bas Haring: ‘Het kapitalisme is zo slecht nog niet’

Bas Haring: ‘Het kapitalisme is zo slecht nog niet’

Door Martijn Meijer op 22 augustus 2016

Bas Haring: ‘Het kapitalisme is zo slecht nog niet’
Cover van 09-2016
09-2016 Filosofie magazine Lees het magazine


Zijn studie naar de economie heeft Bas Haring veel geleerd over mens en moraal. ‘Praten over wat van waarde is, is vrijblijvend. Gedrag, zoals geld betalen, laat zien wat we werkelijk van waarde vinden.’

Lang heeft Bas Haring (1968) naïeve ideeën over economie gehad, vertelt hij in de tuin bij zijn huis in Ransdorp. ‘Op de middelbare school had ik een sticker met “Weg met het kapitalisme” op mijn agenda. Zonder dat ik toen precies begreep wat kapitalisme was. Als je er nog eens beter over nadenkt, moet je zulke oordelen nuanceren.’ Dat is dan ook wat Haring doet in zijn nieuwe boek, Waarom cola duurder is dan melk. Een filosoof over economische zaken onderzoek doen om erachter te komen hoe economie echt in elkaar steekt. Daarom heeft hij gedurende twee jaar colleges economie gevolgd in Amsterdam, Rotterdam en Londen, en tientallen boeken over het onderwerp gelezen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.