Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Aziz al-Azmeh

Aziz al-Azmeh

Geboren

24 juli 1947 Damascus

Hoofdwerken

Islams and Modernities, Muslim Kingship

Opleiding

Filosofie en Oriental Studies

“The view of Islam being intolerant, medieval and barbaric is nothing but the mirror-image of the myths propagated by Islamic fundamentalists and radicals”

Aziz al-Azmeh bespreekt de relatie tussen religie en moderniteit en de rol van de islam in onze hedendaagse ‘verlichte’ wereld. Hij bekritiseert zowel het postmodernisme als het (multi)culturalisme en de radicale islam, volgens hem allemaal gevolgen van de jarenlange aanvallende houding van het westen tegenover de islamitische wereld. Al-Azmeh laat zien dat een dergelijke houding zorgt voor xenofobie en godslastering. De islamitische wereld is geen vaststaande traditie maar een sociale constructie, gecreëerd door zowel de islamieten als de westerlingen om de wereld op ideologische wijze op te delen.

Al-Azmeh laat zien dat islamitisch fundamentalisme juist sterk verschilt van belangrijke aspecten van de moslimtraditie en moet worden gezien als een voorbeeld van populistisch nationalisme in plaats van religiositeit. Door in de geschiedenis van het intellectuele leven van islamitische samenlevingen te duiken laat hij zien dat er een verschil is tussen de politieke, sociale en religieuze interpretaties van ‘de islam’.
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.