Home Authentiek spreken

Authentiek spreken

Door Leanne Janssen op 15 juni 2020

Authentiek spreken
02-2020 Wijsgerig Perspectief Lees het magazine

De handen van Cicero is een bundel die zijn lezers oproept om zich te verdiepen in de kunst van de retorica, om zo de ‘autoriteiten’, in welke vorm dan ook, uit te kunnen dagen. Volgens de redacteur Coen Simon wordt onze tijd gekenmerkt door de ‘strijd om de macht over de juiste woorden’. Het antwoord op die strijd bestaat in dit boek uit een veertiental gevarieerde en vooral ook eloquente bijdrages, geschreven door beleidsmakers en advocaten, academici en literatoren.

Sommige essays, zoals die van Piet Gerbrandy, Casper de Jonge en Gerard Spong leggen uit hoe de klassieke retorica als basis voor de eigentijdse retorica kan dienen. Vanuit de politieke actualiteit worden nieuwe perspectieven op de klassieke theorie geboden in de essays van voormalig speechschrijver Luuk van Middelaar, journalist Jan Kuitenbrouwer, bestuurskundige Hans de Bruijn, filosofe Eva Groen-Reijman en historicus Henk te Velde. De essays van Arnon Grunberg, Liesbeth Zegveld, Arjen van Veelen en in mindere mate ook Heleen Mees kiezen een literaire toon en zijn op zichzelf ‘staaltjes retorica’. Bas Heijne en Coen Simon werpen op hun beurt een beschouwende blik op respectievelijk de taal van de woede en van de schaamte. Zo’n gevarieerde opzet roept natuurlijk vragen op over de samenhang van de bundel, maar lezers hoeven niet te vrezen. De laatste bijdrage door Casper de Jonge is een kritische en kundige synthese van alle voorafgaande essays.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
chronische ziekte
chronische ziekte

Waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet vanzelfsprekend is

Het aantal mensen met een chronische ziekte in Nederland stijgt, stellen onderzoekers. Sanneke de Haan, bijzonder hoogleraar psychiatrie en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, laat zien waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer