Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
15-11-2016

Zelfmoord kan een rationele keuze zijn

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
U vindt zelfmoord een zonde? Volgens filosoof Simon Critchley zit u vast in een christelijk dogma, hij is een  voorstander van het idee dat mensen zelf kunnen beslissen over hun dood.

‘We zitten vast in een christelijk dogma dat ons vertelt dat het leven een geschenk van God is dat niet opgegeven mag worden. De plek van God is in de huidige tijd weliswaar overgenomen door de maatschappij of de staat, maar de zelfmoord zit nog steeds vast aan hetzelfde impliciete morele oordeel’. 

Volgens Critchley moeten we minder negatief oordelen over zelfmoord.

‘Zelfmoord roept volgens Critchley twee gangbare reacties op: iemand is niet goed bij zijn hoofd en handelt onverantwoordelijk en egoïstisch, of iemand heeft – door bijvoorbeeld een zware depressie of verslaving – geen  controle meer over zijn gemoedstoestand. Een analyse van deze reacties leidt tot Critchleys belangrijkste inzicht: als iemand uit vrije wil zelfmoord pleegt veroordelen we dit, maar als iemand zelfmoord pleegt door factoren buiten hemzelf, noemen we hem onvrij'.

Meer lezen? (volledig beschikbaar voor leden)
 
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.