Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 10/2006

Waar blijft de tijd?

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Joke Hermsen
filosoof, schrijver

Een volle agenda hebben en veel gevraagd en gebeld worden zijn synoniem met een succesvol bestaan. Maar als we onze tijd volproppen met afspraken en deadlines vergeten we een andere ervaring van tijd, die toch minstens even belangrijk is. De ledige tijd, die niets oplevert en tot niets dient, maar die uitnodigt tot contemplatie. 

Nederland werkt! Een glunderende premier en dito koningin konden hun grote vreugde hierover op Prinsjesdag nauwelijks verhullen. We werken ons een slag in de rondte en als het een beetje meezit, zullen we de komende jaren nog harder en vooral nog langer gaan werken. Het welzijn van Nederland lijkt voor de premier voornamelijk af te hangen van de hoeveelheid werk die er wordt verzet en de hoeveelheid geld die daarmee verdiend wordt. De gedachte dat werken wel eens niet zaligmakend zou kunnen zijn, dat er ook nog gedacht, gehoopt, gedroomd, geschapen, gestreden, getwijfeld, gerust en gelanterfant moet worden, is een gedachte waaraan Jan Peter Balkenende, met zijn voortdurend aanprijzen van het calvinistische arbeidsethos, geheel voorbij lijkt te gaan. Alsof je pas echt mens bent als je het razend druk hebt en werkt.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.