Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
16-08-2016

Vertel uw verhaal!

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Wij mensen zijn natuurlijke verhalenvertellers,  aldus Sigmund Freud, de grondlegger van de psychoanalyse. Onze verhalen zorgen ervoor dat we ons leven als zinvol beschouwen. Toch kiezen we tegenwoordig om psychische aandoeningen eerder met medicijnen te behandelen dan met persoonlijke aandacht.

In de moderne psychiatrie staat het gesprek niet langer centraal: ze beschouwt de mens als een door genen aangestuurd brein. Ons brein is onze identiteit, ‘wij zijn ons brein’ zoals neurobioloog Dick Swaab al verkondigde. Maar gaan we hiermee niet loodrecht in tegen de natuur van de mens? Wij zijn tenslotte een verhalenvertellend wezen.

 ‘De nieuwe opvatting over de mens  heeft geleid tot een vreemde paradox: onze liefde voor biografieën, voor waargebeurde verhalen, wordt steeds groter – zoals blijkt uit de cijfers van de boekhandel – maar we zien onszelf desondanks als een brein op pootjes, dat verhalen vertelt waar we eigenlijk geen waarde aan moeten hechten.’

Dit heeft grote gevolgen.

‘Als we geen verhalen meer vertellen, wordt ook onze individualiteit bedreigd – want elk verhaal is uniek, maar elke pil gelijk.’

Benieuwd naar de relevantie van Freud in het hedendaagse  psychiatriedebat? Lees dan het artikel 5 redenen waarom we Freud nu moeten bestuderen (Volledig toegankelijk voor leden). 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.