Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
21-09-2016

Verontwaardiging over mensenrechtenschending kan leiden tot verblinding

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Tegen onze bedoelingen in kan ons gebruik van mensenrechten – die horen bij te dragen aan een vredig bestaan – ertoe leiden dat het alleen maar van kwaad naar erger gaat met de wereld. Lees mee, op de internationale dag van de vrede, hoe dat in zijn werk gaat.

Immanuel Kant schreef tweehonderd jaar geleden al dat we dankzij mensenrechten in een vreedzamer en rechtvaardiger wereld leven. Dat klinkt natuurlijk erg mooi, maar feitelijk is die vreedzaamheid soms nog ver te zoeken.

‘Martelen is uit den boze. Slavernij is verboden. Iedereen heeft recht op een eerlijke rechtsgang. Niemand die daar tegen kan zijn; dat is op zichzelf al een prestatie van formaat. Toch wringt er iets. Hoe is deze unanieme steunverklaring te rijmen met de realiteit, waarin mensenrechtenschendingen aan de orde van de dag zijn?’

Er is een duidelijke kloof tussen de werkelijkheid zoals die zou moeten zijn en zoals die is. Dit hangt samen met de keerzijde van mensenrechten: soms pakken ze averechts uit en brengen ze voort wat ze juist wilden voorkomen.

‘De Nederlandse filosoof Hans Achterhuis beschrijft dat heel goed in het essay Politiek van de goede bedoelingen. De acute morele verontwaardiging die bij ons opkomt als mensenrechten worden geschonden, kan volgens hem leiden tot verblinding voor wat politiek haalbaar is. In het essay beschrijft Achterhuis hoe in de jaren negentig morele verontwaardiging wegens geschonden mensenrechten leidde tot een buitenproportioneel NAVO-bombardement op Kosovo en Servië. Het gevolg was een humanitaire crisis door de grote stroom vluchtelingen.’

Ligt verstandig gebruik van mensenrechten binnen handbereik? Lees het artikel Meteen vanaf onze geboorte hebben we ze – mensenrechten (volledig toegankelijk voor leden).

Zie ook ons dossier over Wereldvrede.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.