Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 4/2004

Ook vrouwen hebben rechten

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Marije de Vries

Mary Wollstonecraft (1759-1797) zag in het liberalisme een kans voor vrouwen. Maar tegelijkertijd bekritiseerde ze fel allerlei liberale paradoxen: vrijheid voor allen blijkt niet voor iedereen te gelden, en leidt tot grote sociale ongelijkheid.
 
Ze wisten het zeker, de Verlichte mensen  in de zeventiende en achttiende eeuw. Het verstand zou voortaan de boventoon moeten voeren en de staat moest de mens zijn vrijheid en andere ‘natuurrechten’ teruggeven. De adel zou van de nieuwe ideeën niet profiteren, de koning en geestelijkheid ook niet. Zij hadden eeuwenlang hun macht verkregen via ‘God’, maar de nieuwe ‘Verlichte God’ liet de mensen voortaan zelf beslissen wie zij als hun leiders zagen. Of, zoals een van de grondleggers van het liberalisme, John Locke (1632-1704), schreef: ‘All men are equal, they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness’. Degene die door de rede bevrijd zou moeten worden, was dan ook ‘het individu’ – volgens de filosofen moest deze loskomen van de drukkende invloed van de ouderwetse staat.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.