Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
02-05-2016

‘Onze rusteloosheid hoort bij ons’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
‘Druk, druk, druk. We klagen er voortdurend over, maar stouwen tegelijk onze vrije tijd vol met activiteiten’, stelt filosoof Ignaas Devisch. Volgens hem is de rusteloosheid eigen aan de mens.
 
We hebben meer vrije tijd dan ooit, waarom slagen we er dan toch niet in tot rust te komen? Dat is de kernvraag waar we naar terug moeten, stelt Devisch. ‘We moeten onderzoeken waarom we het zo druk hebben. Dan zullen we inzien dat hoe goed we onze tijd ook indelen, we altijd een tekort ervaren.

‘Volgens Devisch sloeg de zeventiende-eeuwse filosoof Blaise Pascal de spijker al op zijn kop toen hij schreef: ‘De oorzaak van alle ellende van de mensen is dat zij niet in staat zijn rustig in een kamer te blijven.’ De actualiteit van deze diagnose blijkt wel heel letterlijk uit een onlangs uitgevoerd experiment van psycholoog Timothy Wilson (University of Virginia). Hij zette proefpersonen in een kamer en diende ze een stroomstoot toe. Alle deelnemers verklaarden te willen betalen om geen tweede schok te krijgen. Welnu, driemaal raden wat er gebeurde toen de onderzoeker de kamer verliet en een aantal minuten liet verstrijken… Veel kandidaten dienden zichzelf uit verveling nog een schok toe.’

Blijkbaar ervaren we liever iets onaangenaams dan helemaal niets. Volgens Devisch is dit kenmerkend voor deze tijd, waarin een goed leven een gemaximaliseerd leven is. We willen aan het eind van ons leven het gevoel hebben dat we er alles uit hebben gehaald. Hierdoor dringt de rusteloosheid steeds meer door in alle facetten van ons leven.

‘Onze rusteloosheid hoort bij ons – het is datgene wat de mens voortdrijft. We klagen over drukte, maar in het diepst van ons hart willen we niet stilstaan, maar vooruit. Dat betekent niet dat we harder moeten werken, maar wel dat we onze rusteloosheid moeten inzetten om onze passies na te streven.’

Hoe we onze rusteloosheid ten goede kunnen keren leest u in het artikel ‘Onze rusteloosheid hoort bij ons’ (volledig toegankelijk voor leden).

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.