Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 9/2008

Meteen vanaf onze geboorte hebben we ze – mensenrechten

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Sebastien Valkenberg

- Dankzij mensenrechten kunnen we in een vreedzamer en rechtvaardiger wereld leven, zo schreef Immanuel Kant tweehonderd jaar geleden.
- Bedenk wel dat juist het gebruik van mensenrechten heeft geleid tot terreur en tot humanitaire crises, waarschuwen andere denkers.


Martelen is uit den boze. Slavernij is verboden. Iedereen heeft recht op een eerlijke rechtsgang. Niemand die daar tegen kan zijn; dat is op zichzelf al een prestatie van formaat in het jaar waarin de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens haar zestigste verjaardag viert. Toch wringt er iets. Hoe is deze unanieme steunverklaring te rijmen met de realiteit, waarin mensenrechtenschendingen aan de orde van de dag zijn? Tweehonderd jaar geleden schreef de Duitse Verlichtingsfilosoof Immanuel Kant het essay Naar de eeuwige vrede, waarin hij stelde dat universele broederschap, gebaseerd op mensenrechten, de redelijke uitkomst van de geschiedenis zou moeten zijn. Maar waarom is die eeuwige vrede dan nog niet aangebroken?
Natuurlijk zullen er altijd meedogenloze dictators zijn die een broertje dood hebben aan mensenrechten. Maar hoe zit het met onze politiek leiders? Van hen zouden we in elk geval een hartstochtelijke omarming mogen verwachten. In de praktijk blijken ze dat meestal niet te doen. Dat kunnen we duiden als opportunisme: mensenrechten zijn welkom, zolang ze in overeenstemming zijn met eigen belangen. Maar het is de vraag of dit volledig verklaart waarom de mensenrechten nog niet hebben geleid tot een vreedzame wereld. De kloof tussen de werkelijkheid zoals die zou moeten zijn en zoals die is, zegt ook iets over het concept van de mensenrechten zelf.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.