Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 11/2016

Jonathan Lear: ‘Socrates leert ons veel over moed’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

Indianenhoofdman Plenty Coups en Socrates zijn belangrijke inspiratiebronnen voor filosoof Jonathan Lear. Over moed in tijden van verwarring.

Jonathan Lear – hoogleraar filosofie aan de universiteit van Chicago – is ooit symbolisch opgenomen in een traditioneel indianengezin, en hij heeft vele indianen-broeders die hij regelmatig ziet. De Crow – zo heet Lears stam – delen een grote zorg: is er een toekomst voor het volk? Het is de vraag die hen bezighoudt sinds ze in de tweede helft van de negentiende eeuw hun nomadische jagersbestaan opgaven en reservaatbewoners werden. Daarover verklaarde Plenty Coups, hun laatste grootste chief: ‘Toen de buffel wegging vielen de harten van mijn stamleden op de grond; die konden ze niet meer oprapen. Daarna gebeurde er niets meer.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.