Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 12/2015

Historisch profiel: Bacon

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Jan Dirk Snel

Begin bij wat je ziet. Dat uitganspunt van Francis Bacon was even simpel als revolutionair. Hij werd er de vader van de moderne wetenschap mee.

Toen Constantijn Huygens (1596-1687) de 35 jaar oudere Francis Bacon leerde kennen, was die op het hoogtepunt van zijn macht. In 1618, het jaar waarin Huygens voor het eerst Engeland bezocht, was Bacon net benoemd tot Lord Chancellor, zo ongeveer opperrechter en minister van Justitie tegelijk. Het ging om een van de drie belangrijkste functies in het koninkrijk. Sir Francis werd bij die gelegenheid verheven tot baron Verulam. En begin 1621, juist voor Huygens opnieuw Engeland bezocht, werd de zojuist zestig geworden kanselier bevorderd tot Viscount St. Albans. Enkele malen ontving de Engelse staatsman de jonge Huygens in audiëntie, en die kreeg daarbij geen goede indruk. ‘Als men acht sloeg op het voorkomen en de houding van deze formidabele geleerde, dan was zijn arrogante verwaandheid en geaffecteerdheid niet te overtreffen’, merkte Huygens op in zijn memoires. ‘Meer dan eens was ik misselijk van zijn absurde manier van voortschrijden, spreken en gesticuleren, het ene al erger dan het andere. Ik geloof niet dat een persoonlijke kennismaking iemands grote naam meer kwaad gedaan heeft.’

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.