Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 12/2016

Het Moment: Amber Bindels

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Carolien van Welij
Filosoof, neerlandicus

Amber Bindels (27) is actief voor de beweging 'Wij staan op!' en studeert filosofie. 

'Ik heb anderhalf jaar op bed gelegen – dan ben je volledig op jezelf teruggeworpen. Ik had veel pijn en kon niet meer zitten. Van de pillen die ik moest slikken, werd ik heel duf. Toen voelde ik me pas echt gehandicapt. Vanaf mijn geboorte heb ik cerebrale parese – ik ben spastisch. Ik heb nooit kunnen lopen, maar met een rolstoel is dat geen probleem. Ik maakte altijd de grap: “Ik ben gewoon heel goed in zitten”, maar dat kon toen ook niet meer. 

Ik had heel veel tijd met mezelf. Tijd die bijna niemand heeft. Een idee van Ayn Rand hielp me: als je in je hoofd opruimt en systeem aanbrengt, dan heb je ruimte voor nieuwe gedachten. Ik besloot dat ik één uur per dag de pijn vervelend mocht vinden. Anders ben je de hele dag bezig met het verdringen van die pijn. Terwijl ik in bed lag, kwamen de grote vragen op mij af: wat voor mens wil ik zijn? En vooral: wat kan ik betekenen voor anderen? Ik ben niets zonder andere mensen. Opstaan, naar bed gaan – elke ochtend, middag en avond komt hier iemand langs. Hoe kan ík iets bijdragen? 

Toen ik met een nieuwe rolstoel weer rechtop kon zitten, ben ik filosofie gaan studeren. Ik dacht: ik ben altijd al zoveel bezig met denken, laat ik er dan ook maar studiepunten voor halen. Cerebrale parese is een hersenbeschading. Daardoor ben ik altijd geïnteresseerd geweest in het denken. Filosofie geeft me de mogelijkheid om te leren wat andere mensen denken, en hoe ze denken. Hoe gaan zij met tegenslagen om? Dat ik van alles niet kan... Voor filosofie doet dat er niet toe. Denken – dat kan ik wel.’

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.