Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
17-05-2016

Gezonde frustraties

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Het komt vaak voor dat we de hevigste ruzies hebben met de mensen die het dichts bij ons staan. Waarom is dit zo, en heeft het misschien zelfs een positieve functie?

We verwachten een hoop van onze naasten. Het doel is om samen gelukkig te worden. Volgens Freud is dit echter een verkeerd doel om na te streven.

‘Volgens Freud is het niet de bedoeling van het plan der schepping dat de mens gelukkig wordt. Juist de betrekkingen tot degenen van wie we het meeste verwachten, staan dan voortdurend onder druk: ze worden verziekt door onvervulbare dromen.’

Eeuwige strijd en frustratie lijkt dus de enige mogelijkheid. Freud stelt echter dat we dit op de koop toe moeten nemen ten opzichte van het alternatief. Als we onze frustraties niet kwijt zouden kunnen in kleine, irrationele vetes, dan zouden ze tot uiting moeten komen in fysiek geweld.

‘Mensen worden constitutioneel niet alleen geleid door erotische driften, die hen in elkaars armen drijven, maar ook door agressieve driften, die hen tegen elkaar opjagen. Individuen kunnen hun agressieve neigingen alleen de baas worden door ze te ‘sublimeren’ in meer vreedzame vormen van competitie, zoals het bedrijven van wetenschap of van sport.’

Wat zeggen onze ruzies nog meer over ons? Lees het artikel Buren (Volledig toegankelijk voor leden).

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.