Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
14-09-2016

Elke waarde is in geld uit te drukken

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Economen zijn zo gek nog niet: waarde is op vele vlakken uit te drukken in geld – en dat is wenselijk, want daarmee kunnen we goed weergeven hoe belangrijk verschillende zaken voor ons zijn.

Bas Haring deelt zijn bevindingen in zijn nieuwe boek, Waarom cola duurder is dan melk. Een filosoof over economische zaken. Hij begon aan zijn onderzoek vanuit de wens om erachter te komen hoe economie echt in elkaar steekt. Maar dat was niet de enige reden.

‘Ik ben me in economie gaan verdiepen, omdat er door leken een heleboel onzin wordt verkondigd. Er wordt geoordeeld op basis van een onderbuikgevoel. Het blijkt dat het een stuk genuanceerder ligt als je het goed uitzoekt.’

Doordat Haring voorbeelden uit het dagelijkse leven bespreekt en helder schrijft, worden de belangrijkste economische principes inzichtelijk gemaakt voor de lezer. Haring erkent dat economen geneigd zijn om de waarde van alles in geld uit te drukken, maar problematisch vindt hij dat niet. Integendeel: door alles een waarde te geven, kun je het belang van zaken onderling vergelijken. En wat voor ons belangrijk is, blijkt nog wel het meeste uit de manier waarop we omgaan met ons geld.

‘Praten over wat van waarde is, is mooi, maar ook vrijblijvend. Gedrag, zoals geld betalen, laat zien wat we werkelijk van waarde vinden.’

Wilt u zelf oordelen over de waarde van Bas Harings inzichten? Lees dan het volledige artikel ‘Het kapitalisme is zo slecht nog niet’ (volledig toegankelijk voor leden).
 
Maak gebruik van onze zomeractie – 5 nummers Filosofie Magazine voor maar € 34,95 – en ontvang het boek Waarom cola duurder is dan melk van Bas Haring als cadeau! Klik hier voor meer informatie.
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.