Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
17-10-2016

Dwaasheid maakt leven en samenleving mogelijk

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Erasmus droeg zijn Lof der zotheid op aan filosoof van de maand Thomas More, de geestigste en wijste van zijn vrienden. Het werk prijst de dwaasheid en tegelijkertijd ook More zelf, die Erasmus sympathiek Moros – “dwaas” – noemde. Voordat hij het werk schreef, was Erasmus even in retraite.

Erasmus had zich voor enkele dagen teruggetrokken in de bergen om tot rust te komen en met hernieuwde energie het werk van alledag weer tegemoet te gaan. In gedachten werkte hij de Lof der Zotheid al uit. Het boek is een en al vrolijke satire, een kritiek op de samenleving van zijn tijd.

‘Onder het rijden over de bergpassen van de Alpen was zijn rusteloze geest, nu enkele dagen door geen gezette arbeid geboeid, bezig met alles wat hij in de afgelopen jaren gestu­deerd en gelezen had, met alles wat hij gezien had. Wat een ambitie, wat een zelfbe­drog, wat een hoogmoed en inbeelding, waar de wereld vol van was!’

Eenmaal terug onder de mensen neemt Erasmus voor enige tijd zijn intrek bij zijn vriend Thomas. In slechts enkele dagen voltooit hij de Lof der Zotheid. In het werk spreekt de Dwaasheid de lezer toe. Haar boodschap: zonder dwaasheid is de maatschappij aangenaam noch duurzaam. Dwaasheid is levenswijsheid, ze maakt leven en samenleving mogelijk.

‘Wie het spel des levens de maskers afrukt, wordt eruit gesme­ten. Wat is het hele leven der stervelingen anders dan een soort toneelstuk, waar elk met een ander masker optreedt en zijn rol speelt, tot de regisseur hem doet aftreden? Verkeerd doet hij, die zich niet voegt naar het bestaande, en eist dat het spel geen spel meer zal zijn. Het is des waren verstandi­gen, om met al de mensen of bereidwillig de ogen toe te doen, of goedmoedig te dwalen.’

Bent u eraan toe om een momentje af te dwalen? Lees dan het volledige artikel ‘Geen maatschappij kan zonder dwaasheid aangenaam of duurzaam zijn’ (volledig toegankelijk voor leden).

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.