Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
06-10-2016

De vooruitziende blik van Thomas More

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Filosoof van de maand Thomas More is eens geportretteerd door Hans Holbein de jongere, ‘portrettist van de Renaissance’. De schilder maakte grote indruk op tijdgenoot Erasmus, een goede vriend van More.

‘Erasmus was zo verguld met de portretten die Holbein maakte, dat hij de schilder ook aan zijn vrienden aanraadde. Via Erasmus kreeg Holbein de opdracht om portretten te schilderen van humanisten in Engeland. In 1526 nam hij zijn intrek in het huis van de Engelse politicus en filosoof Thomas More.’

De schilder portretteerde de hele familie. Het is opvallend dat de vrouwen als geleerden zijn afgebeeld – uniek voor die tijd. Het past bij More’s gedachtegoed.

‘More had een utopisch verlangen naar een betere toekomst, en het is alsof Holbein dat heeft willen vastleggen in zijn portret van More. We zien een ontspannen, maar vastberaden pater familias die zijn ogen gericht houdt op dat wat komen gaat.’

Meer te weten komen over de portretten? Lees dan het volledige artikel Holbeins karakterschetsen (volledig toegankelijk voor leden).

Wilt u zich verdiepen in het leven van Thomas More? Lees dan de biografie Thomas More van Ackroyd Peter.

 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.