Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 2/2004

De scherpe tong van Voltaire

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Marco Kamphuis

‘Als vrije mensen gaan de Engelsen naar de hemel langs de weg die hun het meest bevalt.’ Voltaire houdt een lofrede op Engeland, waarheen hij is gevlucht na een ruzie in Frankrijk.
 
François-Marie Arouet (1694-1778), beter bekend als Voltaire, had een scherpe tong, die hem beroemd maakte in de Parijse salons, maar ook dikwijls in problemen bracht. In 1726 beledigde hij een hoge edelman, die vervolgens een paar schurken inhuurde om de schrijver ‘s nachts in een hinderlaag te lokken en af te ranselen. Toen Voltaire om genoegdoening te krijgen de edelman tot een duel uitdaagde, maakte deze gebruik van zijn uitstekende contacten en liet zijn tegenstander door de politie oppakken: Voltaire belandde - niet voor het eerst - in de Bastille. Hij bood aan naar Engeland uit te wijken, en werd op die voorwaarde vrijgelaten.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.