Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
09-09-2016

De islam en het westen

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
De islam viert op zondag 11 september het offerfeest. Tijdens dit feest wordt herdacht dat de profeet Ibrahim, wiens leven in het teken stond van het geloof, bereid was zijn eigen zoon te offeren in opdracht van God. Lang niet iedereen is zich bewust van de grote invloed van de islam op de westerse beschaving. Wij staan er vandaag bij stil.

‘Arabische vertalers zorgden ervoor dat er filosofische teksten beschikbaar waren in de Middeleeuwen. Na de val van Alexandrië waren de overgebleven Griekse en Byzantijnse filosofen genoodzaakt te vertrekken naar Syrië. Via vertaling naar het Syrisch, het Perzisch, het Arabisch en vervolgens het Latijn zijn hun teksten in middeleeuws Europa in omloop gekomen.’

Jonathan Lyons beschrijft in zijn boek The House of Wisdom (Het Huis der Wijsheid) hoezeer de Arabieren van betekenis zijn geweest voor het westen. Van de geneeskunde tot de filosofie: ze hebben hun sporen nagelaten.

‘Als historicus beschrijft Lyons uitvoerig de reden voor de culturele en wetenschappelijke bloei van de islam, te weten een grote expansiedrift. Het Arabische rijk dijde snel uit en was zeer ontvankelijk voor nieuwe inzichten en kennis. Hierdoor kwamen de Arabieren eerst in aanraking met de Perzische en Syrische wetenschap, waarvan ze wis- en sterren- en geneeskunde leerden. Later kwam ook de kennis van de Grieken.’

Wilt u meer te weten komen over de vele invloeden van de Arabieren? Lees dan het gehele artikel ‘Filosofie komt van de islam’ (volledig toegankelijk voor leden).

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.