Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

De economie regeert de tijd

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Vandaag is de derde dinsdag van september, oftewel: Prinsjesdag. De regering maakt haar beleid bekend voor het komende jaar (hoewel dat reeds publiek geheim is, natuurlijk) en vestigt veel aandacht op de economie. Wezenlijke zaken, zoals rust en bezinning, komen daardoor in het gedrang.

‘We willen steeds meer, en we willen dit alles steeds nieuwer en steeds sneller. En dus moet er nog harder gewerkt worden om de bijna neurotische drang tot aanschaf van nieuwe producten te bevredigen. Kortom, de economie regeert de tijd en, belangrijker nog: ook ieders persoonlijke tijdservaring. De vraag is echter welke ervaring er door deze tendens wordt uitgevlakt en wat dat met ons als individuen en als leden van een samenleving doet.’

De tijd zelf is een schaarsteproduct geworden. Omdat we menen dat al onze tijd op moet gaan aan activiteiten, is vrije tijd letterlijk tijdverdrijf geworden. We willen wel onthaasten en rust vinden, maar dat lijkt ons niet te lukken – terwijl dat wel heel belangrijk is.

‘Pas in rusttoestand, in de interval tussen twee handelingen, kunnen we tot bezinning komen, opent zich als het ware de ruimte van het denken, die zich door geen vooropgesteld doel of nut, geen economisch principe laat sturen of opjagen.’

Kunt u wat tijd vrijmaken? Lees dan het artikel ‘Waar blijft de tijd?’ (volledig toegankelijk voor leden).
Wilt u toegang tot alle artikelen van filosofie.nl? Word dan lid.