Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
02-08-2016

Blijven leven of liever sterven: het enige échte filosofische probleem

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Als je niet gelooft in een God, niet in de rede en niet in de zin van het leven, hoe moet je je dan gedragen? Moet je er dan voor kiezen te sterven of te blijven leven? Zelfmoord is volgens de Algerijnse filosoof Albert Camus het enige echte filosofische dilemma. 

Het leven heeft geen zin, maar dat betekent volgens Camus niet dat we er allemaal maar een einde aan moeten maken.

‘Men heeft er tot nu toe een woordenspel van gemaakt en het doen voorkomen alsof men geloofde dat het leven, wanneer het geen zin zou hebben, noodzakelijkerwijs ook niet waard is geleefd te worden. In werkelijkheid bestaat er geen enkel noodzakelijk verband tussen beide oordelen.’

Volgens Camus moet je onder ogen zien dat je je in een absurde situatie bevindt en hier ook naar handelen.  Het leven is metafysisch absurd omdat er geen enkele reden is om aan te nemen dat er een God bestaat. Dit betekent dat het leven eindig is en dat de natuur hier compleet onverschillig tegenover staat. Ook is het leven epistemologisch absurd: er zijn grenzen aan ons menselijk denken en we zullen dus nooit in staat zijn onze kennis volledig te vervullen. 

‘Wat me interesseert is hoe men zich dient te gedragen. En, nauwkeuriger gezegd, hoe men zich kan gedragen wanneer men noch in God noch in de rede gelooft.’

Wilt u meer lezen over het leven en denken van Camus? Lees dan het artikel Camus, de eenzame reiziger in de woestijn (Volledig toegankelijk voor leden). 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.