Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 1/2002

Augustinus zag eens peren hangen

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Hester Eymers

Augustinus doet zich in zijn Belijdenissen losbandiger en baldadiger voor dan hij in werkelijkheid was, stelt biograaf Garry Wills. We moeten zijn beschrijvingen van zichzelf niet lezen als persoonlijke bekentenissen, maar als parafrasen van bijbelse teksten.
 
Denken gaat het beste in gezelschap, vond Augustinus. Hij zocht bij zijn denkbeelden altijd de passende vrienden, zodat hij nooit verlegen zat om gesprekspartners. Tijdens zijn leven veranderde Augustinus meermaals van denkrichting – van manicheïst werd hij scepticus, toen neoplatonist en ten slotte christen – en dus ook van vriendenkring. In zijn teksten bleef Augustinus het gesprek trouw door meestal te kiezen voor de dialoogvorm. Hij had altijd meerdere stenografen bij zich en schreef een immense hoeveelheid brieven (300), preken (400) en boeken (92). Het boek Belijdenissen, dat de vorm heeft van een gesprek met God, is het vaakst vertaald en daarmee waarschijnlijk zijn bekendste werk.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.