Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 4/2014

Verliefd op mijn digitale assistent

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Tim Miechels

Een man heeft een liefdesrelatie met zijn digitale assistent – dat is het thema van de film Her. Sciencefiction of al bijna werkelijkheid?

Leven we nu al in een wereld waarin computerprogramma’s intelligent zijn, kunnen leren en zelfs een persoonlijkheid hebben die niet van ‘echt’ te onderscheiden is? Bedenk dat producten van Apple sinds 2011 standaard worden uitgerust met de persoonlijke assistent Siri, een programma dat met spraak bestuurd kan worden om e-mails te checken, afspraken te regelen en de agenda bij te houden. Siri heeft een eigen stem waarmee ze in staat is te reageren op wat er gezegd wordt en gebruikers zijn het erover eens dat Siri in veel gesprekken een eigen persoonlijkheid lijkt te hebben.

Steeds meer mensen gebruiken dergelijk digitale assistenten om hun dagelijks leven te ordenen, en wie ze eenmaal geprobeerd heeft, kan volgens sommigen niet meer zonder. Een daadwerkelijk intelligente, bewuste digitale persoonlijkheid, zoals te zien is in de film Her, lijkt dus niet meer dan de volgende stap in een ontwikkeling die op dit moment in volle gang is.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.