Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
15-06-2018

Ongelezen boeken: A Treatise of Human Nature (1740) van David Hume

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
In korte tijd verzamel je meer boeken dan je kunt lezen. De beste ongelezen boeken aan de hand van de inhoudsopgave, de eerste en de laatste zin. Deze keer: Humes zeden en gewoonten.

David Humes Traktaat over de menselijke natuur sleep ik al twintig jaar ongelezen achter mij aan. Waarom? Omdat Kant ergens schreef dat Hume volgens hem een zeer begaafd ‘geograaf van de rede’ was die hem, Kant dus, uit zijn dogmatische sluimer had gewekt. Juist omdat ik Kant niet kritiekloos wilde volgen kocht ik destijds Humes Traktaat. Hoewel de ‘poging om de experimentele methode van redeneren toe te passen op morele onderwerpen’ beslist prikkelt, las ik door het deprimerende aantal pagina’s - het verlossende woord FINIS verschijnt pas op pagina 662 na een appendix en een samenvatting - . tot nog toe niet meer dan de rugtitel.

De kennismaking begint daarom met een beetje bladeren. Al met het motto van het boek zet Hume aan tot denken.

Hij gaf zijn boek een motto van Tacitus mee: ‘Het is een zeldzaam gelukkige tijd waarin het is toegestaan de opvattingen te hebben die je wilt en te zeggen welke meningen je hebt.’
Blijkbaar bevat het boek controversiële voorstellen.

Dat betekent niet dat Hume zomaar heilige huisjes omver werpt. Integendeel, hij richt zich helemaal niet tegen bepaalde systemen: hij richt zich enkel op de menselijke natuur, omdat wij nou eenmaal mensen zijn en al onze activiteiten beperkt worden door de grenzen en reikwijdte van onze specifiek menselijke vermogens. Die stellingname brengt Hume tot zijn beroemde conclusie en slotzin:

‘En op die manier worden de meest abstracte speculaties over de menselijke natuur – hoe kil en unentertaining ook – dienstbaar aan praktische moraal en kunnen zij deze wetenschap adequater maken in haar voorschriften en overtuigender in haar aansporingen.’

In het volledige artikel leest u hoe Hume tot die conclusie kwam en hoe controversieel zijn werk was en nog altijd is. (Volledig toegankelijk voor leden.)

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.