Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
21-04-2018

Liveblog: Thinking Planet 2018

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

De redactie van Filosofie Magazine

Thinking Planet is voor iedereen die met andere ogen wil kijken naar levensvragen en belangrijke kwesties. De redactie van Filosofie Magazine houdt u via deze pagina op de hoogte van de mooiste inzichten en gebeurtenissen op 21 april in TivoliVredenburg. Live vanuit 9 zalen!

Volg ons op Twitter en praat mee via de hashtag #thinkingplanet:


19.05 uur, Hertz
Thinking Planet is zojuist prachtig geopend door Lamin Kuyateh op de kora, een traditioneel West-Afrikaans instrument. Bekijk en beluister hier een fragment. Nog niet uitgeluisterd? Hij is later op de avond te horen in Club 9

19.30 uur, Club 9
Helemaal bovenin TivoliVredenburg horen we een bijzonder verhaal van Asghar Seyed-Gohrab over Perzische poëzie en (niet-zo vrome) dronken mystic.

19.43 uur, Hertz
Kan een geldstuk ons zorgzaam likken? Antjie Krog draagt een gedicht voor over het verlies van fysieke verbindingen. Een bijzonder interview met deze Zuid-Afrikaanse denker leest u hier.


19.50 uur, Pandora Foyer
Rolando Vázquez: "Can we live an ethical life if our well-being depends on the suffering of others in this system?" Europa is alleen maar zo welvarend geworden door haar geschiedenis van kolonisatie. Zijn we daarom allemaal schuldig? En hoe komen we los van deze schuld?

19.58 uur, Hertz
I dont believe in Evil. I must embrace the 'evil' person, and change him. - Antjie Krog

20:00 uur, Pandora
In het Westen hebben we onze eigen versie van het Boeddhisme gevormd, met meditatie en vredelievendheid centraal. 'Maar dat is niet erg' benadrukt Paul van der Velde.

20.05 uur, Plein 6
Plotseling wordt het gezellig druk op het centrale plein van TivoliVredenburg. De eerste ronde lezingen is voorbij. Opgewonden bezoekers snellen naar de bar.

20:15 uur, Pandora
'Boeddhisme en absurdisme gaan behoorlijk goed samen. Het idee dat de goden gek moeten zijn geweest toen ze deze wereld creëerden is in het boeddhisme behoorlijk wijdverspreid' - Paul van der Velde

20.20 uur, Pandora Foyer
De populairste zaal van het moment is de Pandora Foyer, waar Oyèrónke Oyèwùmi, Rolando Vázquez en Ogutu Muraya in gesprek gaan. Alle drie de sprekers zijn later op de avond nogmaals te zien in de Hertz en Club 9.

20.40 uur, K.F. Hein Foyer
Even tot rust komen... Yoga middenin de drukte van Thinking Planet.


20.45 uur, Pandora
'Als je de verbondenheid met de natuur niet kunt voelen, kun je niet duurzaam zijn.' Diplomaat Dorine van Norren deelt inzichten vanuit het Zuid-Amerikaanse Buen Vivir.

21:00 uur, De Punt
Advocaat Daphina Misiedjan spreekt met bioloog Jonathan Loh over het behoud van culturele diversiteit. Verrassend: hoe minder biodiversiteit hoe minder culturele diversiteit. Lees hier waarom klimaatverandering niet alleen natuur vernietigt maar ook cultuur. 

21:10 uur, Club 9
Theatermaker en verhalenverteller Ogutu Muraya vertelt in zijn performance hoe een Afrikaan de WC induikt - die eigenlijk alleen voor blanken bedoeld is. Een Britse officier arresteert hem op verdenking van een bom plaatsen. 13 jaar cel. Waar de zaal eerst nog lachte, is het nu doodstil.

Lees hier een interview met Muraya over het belang van verhalen die anders zijn. 

21:20 uur, Hertz
Luid applaus wanneer Oyeronke Oyewumi opkomt! 

21:30 uur, Hertz
Hoe Afrikaans denken afrekent met hokjesdenken: Nigeriaans hoogleraar Oyeronke Oyewumi spreekt over het dekoloniseren van mannen- en vrouwenrollen. In het Westen zijn we gewend te denken vanuit tegenstellingen: lichaam en geest, ratio en emotie, man en vrouw. Maar voor het Yoruba-volk zijn die tegenstellingen veel vloeibaarder. Die westerse genderrollen? Die zijn het Afrikaanse denken binnengekomen via kolonisatie. 

22:00 uur, Club 9
In een propvolle zaal draagt Antjie Krog een van haar prachtige gedichten voor. Haar bijna fluisterende stem maant iedereen tot stilte. Een strofe uit haar bekendste gedicht: 


22:00 uur, Pandora Foyer
Neurowetenschapper Michiel van Elk is gefascineerd door het menselijke vermogen tot extase. Hij onderzocht het proefondervindelijk en had ‘wonderbaarlijke’ ervaringen. ‘De mens is een wezen dat het bijzondere vermogen heeft zichzelf te ontstijgen', aldus Van Elk (lees hier een interview).  

22:15 uur, Club 9
En ook dichter Simone Atangana Bekono draagt voor: 


22:30 uur, Cloud 9
Indringende fotoreportage van Pierre Crom over de strijd om de Oekraïne:


22:45 uur, Cloud 9
Zijn we door de vluchtelingencrisis nu meer gastvrij geworden, of minder? Als je uitgaat van Arendts opvatting dat ieder mens het recht heeft om rechten te hebben, dan is het vluchtelingenbeleid in ieder land ontoereikend, betoogt filosoof Jos Philips.

23:00 uur, Hertz
Verlichting wordt vaak gezien als het resultaat van een lange, moeizame leerweg. De Amerikaanse filosoof Douglas Berger legt uit dat verlichting eigenlijk al in iedereen aanwezig is. 

23:10 uur, Pandora Foyer
Drugsonderzoeker Arno Adelaars over het psychedelicum ayahuasca: 'Wat voor inheemse groepen zo belangrijk was en zo veel wijsheid gaf, is nu iets wat ze gewoon verkopen.'

23:45 uur, Plein 6
Omdat Thinking Planet niet alleen gaat over denken maar ook voor doen wil staan, sluiten we de avond af met een massale directe democratie. De hele avond heeft theatergroep Building Conversation actiepunten verzameld bij de bezoekers. En terwijl de ene helft stemt over deze actiepunten, komt de rest in actie bij de bar. 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.