Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 3/2009

'I will survive'

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Jan Bransen

‘Kijk. Mijn kasteel heeft het overleefd!’ roept mijn zoon enthousiast. We zijn hier gister en ook aan het strand geweest en er is inderdaad nog iets te herkennen van het bouwwerk dat hij hier toen gemaakt heeft. Het hoge water heeft nog niet alle sporen uitgeveegd, maar om nu te zeggen dat de vage contouren in het zand de uitroep rechtvaardigen dat ‘het kasteel’ het ‘overleefd’ heeft… Dat rekt óf het begrip kasteel óf het begrip overleven toch een heel eind verder op dan we normaal gesproken acceptabel zullen vinden. Maar op vakantie zijn we niet zo streng en al zeker niet over de woorden van een kind. Ik begrijp heel goed wat hij bedoelt en ik zie het zelf ook. Inderdaad, hier waren we gisteren en het kas teel van mijn zoon heeft de nacht overleefd.

Dit voorbeeld introduceert de vier basisbegrippen die ik in deze bijdrage aan het werk wil zetten:

  1. Identiteit – het zandkasteel moet zijn identiteit behouden om te overleven;
  2. Tijdsverloop – gedurende de nacht bedreigt de vloed het voortbestaan van het zandkasteel;
  3. Perspectief – mijn zoon en ik zien dat het kasteel het hoge water overleefd heeft;
  4. Significantie – dat het zandkasteel overleeft, is voor mijn zoon en mij van betekenis en waardevol.

Ik ga in deze bijdrage betogen dat het bestaan van personen voor de evolutie zoals wij die in het voetspoor van Darwin hebben leren kennen van grote betekenis is. De evolutie is een natuurlijk, biologisch proces, maar voor personen tegelijkertijd een normatief proces.
 
Dat komt doordat personen reflexieve wezens zijn: ze hebben een perspectief op zichzelf. Ik zal deze stelling uitleggen en onderbouwen aan de hand van Gloria Gaynors beroemde song ‘I will survive’. Maar eerst tref ik wat voorbereidingen aan de hand van het zandkasteel van mijn zoon.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.