Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 5/2017

Coen Simon: 'We factchecken de cultuur kapot’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Rong Zwemmer

In deze tijd van post-truth, alternatieve feiten en nepnieuws zoeken factcheckers en de gepopulariseerde wetenschap naar definitieve waarheden. Coen Simon vindt dat we niet moeten denken in waarheden en onwaarheden, maar dat we over prangende kwesties juist met elkaar moeten twisten. 

De afschuw staat op Coen Simons gezicht te lezen. Hij praat over recent wetenschappelijk onderzoek naar Leonardo da Vinci’s meest beroemde kunstwerk. ‘Er is al eeuwenlang een debat over de geheimzinnige glimlach van de Mona Lisa, en nu heeft de wetenschap voor eens en voor altijd gezegd: de Mona Lisa is blij. Het is aangetoond, dus daar hoeven we het niet meer over te hebben.’

Het is een van de vele voorbeelden van de wetenschap die denkt de waarheid in pacht te hebben. Filosoof en journalist Coen Simon, winnaar van de Socratesbeker in 2012 voor het beste filosofieboek, is kritisch over deze claims op de waarheid. In navolging van Immanuel Kant maakt Simon zich sterk voor onze subjectieve mondigheid, die in de verdrukking komt door de definitieve waarheden van de wetenschap en de factcheckers. 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.