Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Hannah Arendt

Hannah Arendt

Geboren

14 oktober 1906 Hannover, Duitsland

Overleden

4 december 1975 New York, VS

Hoofdwerken

The Origins of Totalitarianism (1955); The Human Condition (1958); Eichmann in Jerusalem (1963)

Opleiding

Filosofie, theologie, klassieke talen

"Het is een treurige waarheid dat het meeste kwaad wordt gedaan door mensen die niet kiezen tussen goed of kwaad."

"De meest radicale revolutionair zal na de dag van de revolutie conservatief worden."

Hannah Arendt is een belangrijke politiek filosoof van de twintigste eeuw. Ze is vooral bekend om haar analyse van totalitaire samenlevingen en haar verslag van het Eichmann-proces. 
 
Arendt, geboren in 1906 in Hannover, moet als Joodse tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Amerika vluchten. Daar maakt ze in 1951 faam met The Origins of Totalitarianism, een studie naar de wortels van totalitarisme die nu op iedere lijst van grote boeken van de twintigste eeuw prijkt. Arendt betoogt onder meer dat nazisme en stalinisme twee loten aan dezelfde stam zijn - een idee dat inmiddels algemeen geaccepteerd is.

In The Human Condition (1958) onderzoekt Arendt in navolging van Aristoteles 'het goede leven'. Dat bestaat volgens haar uit een combinatie van arbeid, werk en handelen. Arbeid is het voorzien in dagelijks levensonderhoud, werk is het produceren van goederen, handelen doen we in de gemeenschap, waar we onze stem laten horen. Arendt waarschuwt voor een maatschappij waarin consumeren en produceren een doel op zich wordt, terwijl het publieke domein steeds meer uit ons bestaan verdwijnt.

Beroemd is Arendt vanwege haar verslag van het Eichmann-proces in 1961 en haar typering 'banaliteit van het kwaad'. Volgens Arendt was Eichmann - verantwoordelijk voor het transport van Joden naar concentratiekampen - een bureaucraat die zijn taken zonder nadenken uitvoerde. Ze concludeert dat het kwaad eerder banaal is, niet monsterlijk.

Hannah Arendt overlijdt in 1975 aan een hartaanval, in haar woonplaats New York.  

VIDEO'S

Interview met Arendt (Duits)


Animatie over Hannah Arendt

LINKS

  • Arendt in de Humanistische Canon

Opmerkelijk

Arendt heeft als studente een affaire met Martin Heidegger. Ze ontvangt hem in het grootste geheim op haar zolderkamertje. Heidegger wordt lid van de NSDAP, Arendt moet later vluchten voor het naziregime. De twee groeien uit elkaar, maar zoeken later weer contact. In de jaren zeventig bezoekt Arendt weer jaarlijks Heideggers verjaardag.

Vrouwen in de filosofie

De laatste eeuwen strijden vrouwen voor gelijke rechten en een gelijke behandeling. In deze strijd worden ze voorgegaan door filosofen als Mary Wollstonecraft en Simone de Beauvoir.

Hannah Arendt

Hannah Arendt bestudeerde een oorlogsmisdadiger en concludeerde dat het kwaad eerder banaal is, niet monsterlijk.

Vrouwelijke denkers

Waarom lezen we zo weinig over vrouwelijke filosofen? Wij vonden het tijd voor verandering, want ook op filosofie.nl waren de vrouwelijke denkers niet zichtbaar genoeg. Daarom in dit dossier: inleidingen tot de belangrijkste vrouwen uit de...

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.