Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
06-10-2017

Thomas van Aquino – God kennen en het volledig geluk behalen, dat lukt nooit

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Veel mensen verwachten van de filosofie dat zij ons in betere, en vooral gelukkigere mensen verandert. Aristoteles (384 v.Chr. – 322 v. Chr.) kwam al tot deze conclusie, meer dan twee millennia terug. Hij meende dat een mens gelukkig wordt door zijn kenvermogen op juiste wijze te gebruiken en velen volgden hem in deze opvatting. Maar Thomas van Aquino (1225-1274) had zo zijn twijfels bij de reikwijdte van het menselijk kennen en keerde zo het filosofisch tij. Professor middeleeuwse filosofie Jan Aertsen legt uit:

Waar zijn we filosofisch gezien nu eigenlijk toe in staat, vraagt Thomas van Aquino zich af. Als het geluk bestaat in de uitoefening van het hoogste vermogen - het denken - met betrekking tot het hoogste denkbare - in die tijd is dat God - dan is de kennis die we daarover kunnen bereiken altijd beperkt. Wij hebben nu eenmaal onze grenzen. 


Gelukkig en verzadigd raken door kennis gaat dus niet lukken volgens Aquino. Maar dat betekent niet dat we onze filosofische zoektocht moeten staken:

Ondanks de onhaalbaarheid van het volledige inzicht in de eerste oorzaak heeft het zin om door te denken. Je kunt niet zeggen, ach ik moet ergens stoppen om niet in een oneindige regressie van “eerste oorzaken” terecht te komen, dus dan kan ik net zo goed niet nadenken.


Lees hier het volledige artikel over het geluksprobleem in de filosofie 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.