Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Waarom wij Amnesty International steunen

Mensenrechten staan in Turkije onder zware druk. Journalisten, politieke activisten en vele anderen moeten voor de rechtbank verschijnen, omdat ze uitkomen voor hun mening. Vrijheid van meningsuiting staat daar onder druk.
 
Net zoals overal op de wereld waar mensenrechten worden geschonden, vraagt dit om een krachtig tegengeluid. Amnesty International stuurt internationale waarnemers naar rechtszaken in Turkije waarbij de mensenrechten in het geding zijn. Met hun aanwezigheid in de rechtszaal tonen zij dat er internationale bezorgdheid is over het verloop van de rechtszaak en dringen zij aan op een eerlijk proces. De verzamelde informatie wordt gebruikt voor campagnes, activiteiten en lobbywerk waarmee Amnesty International een eerlijker rechtssysteem in Turkije wil bereiken.
 
Wij vinden het belangrijk om dit te steunen, en hopen dat voor u hetzelfde geldt. Tegelijkertijd willen we de vragen over onze eigen verantwoordelijkheid niet ontlopen. De Europese Unie heeft bijvoorbeeld afspraken gemaakt met de Turkse overheid over de opvang van vluchtelingen. Maar hoe zit het met mensenrechten? Filosofen denken al sinds de Klassieke Oudheid na over mensenrechten. De teksten van zeventiende en achttiende-eeuwse denkers als Spinoza, Locke, Rousseau en Kant vormen de grondslag voor de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens uit 1948. Die teksten zijn niet vrijblijvend. Zeker omdat grenzen het thema is van de Filosofie Nacht, willen we recht doen aan de intellectuele erfenis. Want hoe universeel zijn die mensenrechten eigenlijk? Waarom bestaan ze? Hoe ver kan de internationale gemeenschap gaan om ze af te dwingen? We doen daarom verslag van wat er gebeurt met het geld dat we aan dit project doneren, en stellen deze vragen aan hedendaagse filosofen. Omdat denken en doen – de vita contemplativa en de vita activa, zoals Hannah Arendt schrijft – nauw samenhangen. Denken zonder doen is machteloos, doen zonder denken is blind.

Meer informatie & tickets
Meer informatie over de Filosofie Nacht vindt u hier.
Bestel hier uw tickets voor de Filosofie Nacht.
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.