Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 5/2020

Alleen maar helden

Frank Meester
filosoof, publicist, muzikant

Door de coronacrisis staat De pest van Albert Camus opnieuw boven aan de bestsellerlijsten. Frank Meester was op zijn achttiende onder de indruk van het filosofische epos. Nu leest hij het anders.

Toen De pest in 1947 verscheen, was het boek direct een ongekend succes. De kritieken waren overwegend zeer lovend en de verkoop ging maar door. Schrijver en filosoof Albert Camus had op dat moment al meerdere werken op zijn naam staan, maar door dit boek werd hij de wereldberoemde schrijver die hij sindsdien is. Het werk droeg ook bij aan zijn latere nominatie voor de Nobelprijs voor literatuur, die hij in 1957 in ontvangst nam.

Camus had lang aan dit boek gewerkt. Hij maakte al aantekeningen voor De pest toen hij nog actief was in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is dan ook niet moeilijk om in de Algerijnse stad Oran die Camus beschrijft het bezette Parijs te herkennen. Oran is vanwege de pest afgesloten.
 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden