Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

WP nr. 4/2017

Activisme via de rechter

Laura Burgers en Tamar de Waal

Tamar de Waal en Laura Burgers zoeken het activisme op een verrassende plek: in de rechtszaal. In hoeverre kan het recht een bron vormen van emancipatie en verzet? En wanneer hebben juridische procedures om onrecht aan de kaak te stellen kans van slagen?
 
Geen mens is illegaal!’ roepen demonstranten. System change, not climate change, scanderen klimaatactivisten. Personen die meelopen in protestmarsen zijn uit op systeemverandering, wat meestal neerkomt op een verandering in het rechtssysteem. Niet élke activist beoogt veranderingen in het recht, natuurlijk. Zo zijn er activisten die alleen sociale veranderingen teweeg willen brengen, bijvoorbeeld feministen die bewustzijnverhogende filmpjes maken over sociale fenomenen als mansplaining. Maar vaak is het einddoel van activisten een juridische verankering van bepaalde idealen. De immigratiewetten moeten bijvoorbeeld anders, vinden ze, of: het klimaatbeleid moet worden herijkt.
 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden